top of page

Eğitimde dijital materyal geliştirme ve dijital içeriklerin kullanımıyla ilgili vurgular aslında salgından çok önce 23 Ekim 2018 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan 2023 Eğitim Vizyon belgesinde açıkça belirtilmiştir. Vizyon belgesinde, dijital içerikleri etkin olarak kullanma ve geliştirme kültürü edinmiş lider öğretmenler yetiştirilerek, bu kültürün okullarda yaygınlaşması sağlanacağı ifade edilmektedir. Aynı şekilde vizyon belgesinin yabancı dil eğitimi ile ilgili bölümünde de; İngilizce öğreniminin çevrimiçi ve mobil teknolojilerle destekleneceği, öğrencilerin ana dili İngilizce, Almanca, Fransızca olan öğretmenleri izleyebilmeleri, yaşayan dile ulaşmaları, çevrim içi yazma ve tartışma etkinliklerini yapabilmeleri için dijital ortamlar oluşturulacağı ve tüm dijital içerikler öğrencilerin dinleme, konuşma, okuma ve yazma dil becerilerinin bütüncül olarak geliştirildiği temalar bağlamında tasarlanacağı açıkça ifade edilmektedir (MEB, 2018). Görüldüğü üzere, vizyon belgesinde ortaya konulan hedeflere ulaşma noktasında bugünün öğretmen adayları yani geleceğin öğretmenlerine çok önemli bir sorumluluk ve misyon yüklenmektedir.

 

Ancak öğretim programları Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen Eğitim Fakültelerinde 2018-2019 eğitim ve öğretim yılından itibaren uygulamaya konulan İngilizce Öğretmenliği lisans programında öğrencilere sadece 1. yarıyılda 3 kredilik ‘Bilişim Teknolojileri’ ve 3. yarıyılda 2 kredilik ‘Öğretim Teknolojileri’ isimli teknoloji içerikli dersler sunulmaktadır. Genel kültür ders kategorisinde sunulan ‘Bilişim Teknolojileri’ dersinde genel olarak teknoloji okur yazarlığına ilişkin bir içerik sunulmaktadır. Aynı şekilde meslek bilgisi kategorisinde sunulan ‘Öğretim Teknolojileri’ dersinde ise genel bir perspektiften eğitimde bilgi teknolojileri, öğretim süreci ve öğretim teknolojilerinin sınıflandırılması,  öğretim teknolojilerine ilişkin kuramsal yaklaşımlar vb. içerik sunulmaktadır. Görüldüğü üzere programda İngilizce alan eğitimi bağlamında teknoloji destekli dijital içerik oluşturma ve teknoloji entegrasyonu noktasında öğrencilere herhangi bir ders sunulmamaktadır  (YÖK, 2018). 18 Ağustos 2020 tarihinde YÖK’ün Eğitim Fakültelerine yetki devri kararı kapsamında lisans programlarında “Alan Eğitimi Dersleri, Öğretmenlik Meslek Bilgisi Dersleri ve Genel Kültür Dersleri"  kategorileri göz önünde tutmak kaydıyla Eğitim Fakültelerinin ilgili kurulları yetkilendirilmişti. Ancak hâlihazırda alana özgü teknoloji entegrasyonu nokrasında programlar arasında bir uygulama birliği söz konusu değildir.

 

Öte yandan, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığınca açıklanan ve İngilizce öğretmenliğine kaynak oluşturan bölümler arasında İngilizce Öğretmenliği bölümünün yanında İngiliz Dili ve Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Mütercim-Tercümanlık (İngilizce), İngiliz Dil Bilimi, Çeviri Bilim (İngilizce) ve İngiliz Dili ve Kültürü bölümlerine de yer verilmektedir (MEB-TTKB, 2014). Dolayısıyla bu bölüm öğrencilerinin de yabancı dil öğretiminde teknoloji kullanımı ve İngilizce dijital ders tasarımı bağlamında kendilerini yetiştirmeleri gerekmektedir.

 

Tüm bunlardan hareketle ‘İngilizce Öğretmen Adaylarına Yönelik İngilizce Dijital Ders Tasarımı Kursu’ isimli etkinliğimizin amacı; Türkiye’deki devlet veya vakıf üniversitelerinin İngiliz Dili Eğitimi, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Mütercim-Tercümanlık (İngilizce), İngiliz Dil Bilimi, Çeviri Bilim (İngilizce) ve İngiliz Dili ve Kültürü  4. sınıflarda öğrenim gören İngilizce Öğretmen adaylarının İngilizce dijital ders tasarımı için gerekli bilgi ve teknoloji araçlarının kullanımı konusunda farkındalıklarını artırmak, bu araçların farklı dil becerileri özelinde sınıf içi kullanımlarını tanıtmak ve öğretmen adaylarının pedagojik ve alan bilgilerini teknoloji bilgileriyle bütünleştirmelerine yardımcı olmaktır. Bu doğrultuda etkinlikle İngilizce öğretmen adaylarının; başta dört temel beceri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma olmak üzere bu temel becerilerin alt becerilerini de kapsayacak şekilde teknoloji destekli öğretim olanaklarıyla ilgili hem teorik hem de uygulama düzeyinde eğitim almaları hedeflenmektedir.

 

Kurs kapsamında; İngilizce dijital ders tasarımında temel ilkeler, dijital ders tasarımının tarihsel süreci, güncel uygulamalar; İngilizce öğretiminde teknoloji destekli dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerinin geliştirilmesi; İngilizce dil becerilerinin tümleşik öğretiminde bilgi ve iletişim araçlarından yararlanma; telaffuz ve dilbilgisi öğretiminde teknoloji kullanımı ve İngilizce öğretiminde dijital ölçme ve değerlendirme araçlarının kullanımı konuları teorik ve uygulamalı olarak ele alınacaktır. Yabancı dil öğretiminde teknoloji kullanımı alanında yetkin akademisyenlerin yer alacağı kursta İngilizce dijital bir dersin planlama aşamasından dersin hedefleri ve kazanımları doğrultusunda ölçme ve değerlendirme aşamasına kadar tüm boyutları uygulamalı olarak ele alınacaktır.

Kurs sonunda katılımcılardan aşağıdaki genel ve özel kazanımları gerçekleştirmeleri beklenmektedir;

  1. Dijital ders tasarımı ile ilgili temel kavramları öğrenir.

  2. Teknoloji entegrasyon modellerini tanır ve bu modelleri dijital araç seçiminde aktif kullanabilir.

  3. Çoklu ortam ders tasarım ilkelerini öğrenir ve uygulamalarda bu ilkelere göre tasarım yapabilir.

  4. Moodle, Canvas, Blackboard, Google Classroom, Big Blue Button, ve Adobe Learning Manager isimli öğrenme yönetim sistemlerini tanır ve kullanır.

  5. WEB 2.0 araçlarının özelliklerini kavrar ve yabancı dil öğretiminde kullanılabilecek araçları tasarımını entegre eder.

  6. Yabancı dil öğretimi programlarında okuma becerilerinin bir ders planı bütünlüğünde nasıl temrin edilebileceğini, bu süreçte kullanılabilecek çeşitli araçları yabancı dil metodolojisi özelindeki pedagojik unsurları göz önüne alarak kullanır.

  7. Dinleme, Konuşma ve Telaffuz becerileri özelinde dijital aktiviteler tasarlayıp ders planına bu aktiviteleri entegre eder.

  8. Çevrimiçi ortamlarda yazma becerini geliştirmeye yönelik bireysel ve grup çalışmalarına uygun teknolojiler ve yazmada kullanılan araçları tanır ve uygular.

  9. Genel kelime öğrenme/öğretme prensipleri doğrultusunda kelime öğrenimini günlük hayata yayacak dijital teknolojileri içeren öğrenme ortamları tasarlar.

  10. Bağlamsal ve etkileşimli dilbilgisi öğretimi sağlayan araçları tanır ve kullanır.

  11. Yabancı dil eğitiminde ölçme-değerlendirme faaliyetlerinin dijital ortamlarda nasıl gerçekleştirilebileceğine yönelik eleştirel bir bakış açısı ve farkındalık kazanır ve öğrendiklerini uygular.

  12. Tümleşik dil becerilerinin yer aldığı bir dijital ders tasarımı yapar ve uygular.

bottom of page